LED-urile (Light Emiting Diode) sunt cea mai eficienta sursa de iluminat, cu o dezvoltare tehnologica spectaculoasa.
In cele ce urmeaza, va prezentam 3 aspecte importante de avut in vedere la alegerea unui corp de iluminat cu LED-uri.
Wati versus Lumeni
Ce este un Watt? Un Watt (W) este energia pe care un corp de iluminat o consuma (nu cata lumina produce).
Ce este un lumen? Un lumen este unitatea de masura pentru cantitatea de lumina pe care un corp de iluminat o emite.
Pentru ca LED-urile folosesc mai putina energie pentru a emite lumina, watii nu mai reprezinta unitatea de masura a luminozitatii.
In tabelul alaturat, observati corespondentele dintre consum si lumina emisa intre un bec clasic, incandescent, si un LED.
Temperatura luminii
Calda, neutra sau rece. Temperatura, masurata in unitati Kelvin, da tonul de alb al luminii emise. Tonurile de culoare sunt cel mai des impartite in trei categorii principale: calda (2700-3000 K), neutra (3000 – 4000 K) sau rece (4000-6000 K).
Alegerea temperaturii de lumina cea mai potrivita este una in primul rand personala, insa exista recomandari pentru aceasta alegere astfel incat timpul petrecut in incaperile iluminate artificial sa fie, dupa caz, relaxant sau productiv.
Lumina calda poate fi utilizata in zonele primare, precum living, dormitor sau holuri, orice incapere in care doriti o lumina blanda. Lumina calda este mai relaxanta pentru ochi si de aceea este recomandata a se utiliza in special in incaperile in care va relaxati dupa o zi de munca.
Fie lumina neutra, fie lumina rece se utilizeaza in camerele in care au loc activitati pentru care este nevoie de mai multa precizie: in bucatarii, in camera de studiu sau birou, in spatiile comerciale sau industriale. Lumina neutra este considerata optima pentru citit pentru ca nu oboseste ochii.
Indicele de redare a culorii
CRI sau Ra este un indicator care masoara felul in care o sursa de lumina dezvaluie obiectul in fata ochiului uman si cat de realist sau natural sunt expuse diferitele umbre. Cu alte cuvinte, CRI arata cat de precis reda culorile un corp de iluminat in comparatie cu sursa de iluminat de referinta: lumina zilei.
CRI se masoara pe o scara de la 0 la 100, iar becurile incandescente se apropiau de maxim. Din cauza ineficientei acestora, au fost inventate alte solutii, mai economice, dar cu un CRI mai mic (asa cum sunt becurile incandescente).
Astazi, sursele de iluminat cu LED-uri s-au perfectioant. Pe langa consumul de energie redus, acestea au si un indice de redare a culorii ridicat. Toate corpurile de iluminat din oferta Accesoria Group au un CRI mai mare de 80, foarte aproape de natural. LED-urile cu un CRI mai mare de 90 se folosesc mai ales in galeriile de arta, muzee, acolo unde redarea cu precizie a culorilor este esentiala.