Cum amenajam dormitorul pentru a putea dormi linistiti? Iata cateva trucuri simple:
1. Patul
Amplasarea optima a patului
Patul trebuie sa fie amplasat astfel incat sa ramana un spatiu suficient deplasarii pe ambele laterale ale sale. Fiind punctul central al dormitorului, patul poate fi asezat la mijlocul distantei dintre pereti.
Activitati de relaxare si odihna
Daca obisnuiti sa cititi, utilizati niste lampi care sa va ajute. De asemenea, daca va uitati la televizor, fiti siguri ca exista o lumina slaba in camera – lumina puternica a televizorului intr-un spatiu intunecat oboseste ochii.
2. Depozitarea lucrurilor sub pat
Spatiu pentru depozitare
Pentru a beneficia de un spatiu suplimentar de depozitare in dormitor, puteti folosi un pat cu sertare la baza sau cu o somiera care se ridica.
Spatiu pentru depozitare
Il puteti folosi pentru a depozita o parte din hainele care nu sunt de sezon (spre ex., in timpul verii puteti pune hainele de iarna sub pat, iar hainele potrivite anotimpului curent in dulap sau dressing).
3. Dulap de haine
Optimizarea spatiului
De regula, spatiul din dormitor nu este foarte mare si atunci trebuie sa optimizam utilizarea fiecarui centimetru patrat. Daca doriti sa aveti dulapul cu haine in dormitor, ar fi de preferat sa utilizati usi glisante in loc de usi batante.
Dulapul cu usi glisante
Sa presupunem ca patul este in centrul camerei, iar dulapul este asezat pe un perete, in paralel cu patul. Nu ramane mult spatiu intre pat si dulap. Ai nevoie sa te deplasezi pe acolo si sa poti deschide si usile dulapului.
4. Calitatea somnului
Salteaua potrivita
Cel mai des ne trezim cu dureri de spate sau de gat datorita saltelei, care nu este potrivita pentru modul nostru de a dormi, nu este suficient de tare sau moale sau datorita pernelor care nu ne sustin gatul in mod corect.
Celor care prefera sa doarma pe spate sau pe o parte le este recomandat sa aleaga o saltea mai moale, cum ar fi cea cu spuma memory.
Aceasta se muleaza pe forma corpului si sustine coloana intr-o pozitie corecta pe tot parcursul noptii.
Celor care prefera sa doarma pe fata le este recomandata o saltea mai ferma.
In ceea ce priveste dimensiunea saltelei, regula generala este „cat mai mare”. Cu cat salteaua este mai mare, cu atat veti dormi mai bine. Bineinteles, ea trebuie sa se potriveasca si cu rama patului.
Alegerea pernelor
Sa nu uitam pernele – un factor foarte important care influenteaza calitatea somnului. Cei care dorm pe laterala au nevoie de o buna sustinere a gatului si capului si de aceea recomandam o perna mai ferma sau una anatomica din latex.
Pentru cei care dorm pe spate, alegerea potrivita consta intr-o perna cu fermitate medie spre mare. Pernele moi sunt potrivite celor care dorm pe fata.
5. Organizarea articolelor vestimentare
Dulapuri cu sertare
De cate ori vi s-a intamplat sa cautati o anumita pereche de sosete si sa nu o gasiti? Daca obiectele vestimentare mici ar avea propriul lor sertar, lucrurile ar deveni mult mai simple.
Puteti adauga sertare in dulapul sau dressingul pentru haine sau chiar sa introduceti o comoda cu sertare in dormitor.
In functie de nevoile dumneavoastra, puteti opta pentru:
- sertare cu maner
- sertare fara maner, cu deschidere prin apasarea frontului
- sertare electronice, cu deschidere prin apasarea unui buton
Compartimentarea sertarelor
Pentru o mai buna organizare a lucrurilor, puteti adauga si compartimentari in interiorul sertarelor.